fbpx

No és possible renunciar a una part de l’herència, per exemple, els deutes, i acceptar els béns econòmics o tangibles. Si s’accepta o es rebutja es fa en la seva totalitat. En el cas que la persona que rebi l’herència sigui legatari, en comptes d’hereu, sí que es podria acceptar i rebutjar una part.

En quines circumstàncies és millor rebutjar una herència?
No és un fet tan anormal. En 2016 es van rebutjar a Espanya un total de 39.000 herències. Quan estem en disposició d’heretar, cal valorar els actius i passius. Quan els deutes són superiors al valor de l’actiu, no ens hauria d’interessar acceptar l’herència. Per exemple, si vam heretar un pis el valor són 150.000 € i té una hipoteca de 200.000 €, no ens hauria d’interessar quedar l’habitatge.

Hi pot haver casos que existeixin deutes ocults: per exemple una inspecció fiscal en curs, o una demanda presentada pendent, en què la sentència podria obligar a l’hereu a acceptar l’herència. En cas de dubte, moltes famílies opten per renunciar directament a l’herència.
En aquests casos, és recomanable la figura de l’acceptació a benefici d’inventari. Es tracta d’acceptar acotant el risc als béns que el difunt tenia en propietat. És a dir, en cas de deutes, aquestes es pagarien fins liquidar les propietats. I si encara queda deute, els creditors es quedarien sense pagar. Aquesta opció existeix a Catalunya per defecte.
L’Impost de Successions s’ha d’abonar en funció dels beneficis resultants.

Quin és el període màxim per acceptar o repudiar una herència?
El període màxim és de 6 mesos des de la defunció.
Un mes després de la mort, un creditor o un altre hereu pot demanar saber si l’acceptarem o no (interrogatio in iure).

Has heretat un pis i el vols vendre o simplement saber quant val? A Finques Rubio et podem ajudar.

Categorías: Uncategorized